1. Вступ
  2. Маршрут
  3. Снаряжение
  4. День 1
  5. День 2
  6. День 3
  7. День 4
  8. День 5
  9. День 6
  10. День 7
  11. День 8
  12. День 9
  13. День 10
  14. День 11
  15. День 12
  16. День 13
  17. День 14
  18. Спорядження
  19. Висновки

День 12

Долина ріки Бурхан. Ночівля в юрті

Цілий день їдемо долиною ріки Бурхан. Навкруги то там то тут стоять юрти та пасуться коні.
Їдемо не поспішаючи, насолоджуємось пейзажами. Погода сонячна, але на небі ходять сніжні хмари.
Якість дороги добра, видно що нещодавно проїхав бульдозер та зробив дорогу (в 2012 році була лише трав'яна колія).

Наприкінці дня переходимо широку бурхливу ріку Егізтор, вода дуже холодна та брудна.
На іншому боці ріки нас зустрічає киргиз Петро на коні та запрошує в юрту на чай. В Петра в юрті все надзвичайно чисто та охайно! Це величезна рідкість для чабанів. Петро пригощає нас чаєм з молоком, плюшками з варенням та картоплею з м'ясом.

Згодом він нас запросив залишитись на ніч, ми погоджуємось, бо цікаво заночувати в справжній не-туристичній юрті та послухати цікаві розповіді. Весь вечір провели за розмовами про життя в долині, про випас худоби, вовків, політичний стан в Україні та про дівчат.
За словами Петра, рік тому в Киргизії прийняли закон, за яким забороняється викрадати дівчат. До цього часу, якщо хлопцю сподобалась дівчина і він вирішив на неї одружитись, то йому було достатньо просто вкрасти її. Без жодних залицянь та слів. А от зараз вже не можна. Закон це забороняє! Киргизи не знають що робити, як утворювати сім'ю, бо вони дуже закриті і не мають сили підійти до дівчини та зізнатись у коханні.

Ввечері до Петра приїхав його старший брат на машині - треба забрати захворілого теля вниз на Іссик-Куль, а такоє якийсь інший чабан зайшов в гості. Всі разом робимо національне блюдо Бешбармак. Для цього варимо 3 години коня, потім дрібно-дрібно нарізаємо м'ясо і змішуємо з макаронами. Додаємо цибульку і виходить смачна страва. Окремо зварили на вулиці український борщ. Гарно та смачно всі разом повечеряли!

Тим часом, Петро з братом розпивають 3 пляшки горілки. Дивно, але на них пляшки горілки не мали жодного впливу, здається що вони випили просто мінералку. Лягаємо спати в юрті, в першій годині ночі. Петро з друзями просиділи до 3-ої ночі, обговорюючи найакуальніші питання випасу худоби та рятування від вовків.

comments powered by Disqus

Author: Dmytro.Ch

Date: 2015-08-08

Country: Kyrgyzstan

Location:

Category: Bike travels

participants