1. Вступ
  2. Головний Кавказький хребет
  3. Малий Кавказ
  4. Понтійські гори Туреччини
  5. Висновки
  6. Загальні характеристики походу та технічний звіт

Висновки

Грузія та Туреччина дуже гостинні країни, в яких можна прокласти безліч цікавих різноманітних маршрутів різної протяжності та складності. Маршрут нашого велопоходу вийшов не тільки дуже складний, з великим набором висоти (понад 27 км), що потребувало високої фізичної, технічної та моральної підготовки учасників, але й дуже різноманітним по природнім цікавинкам, рельєфу, озерам, перевалам. Датами велопоходу було обрано вересень через теплу погоду, відсутність сильних дощів, наявність величезної кількості свіжих фруктів, відсутність надмірної спеки, але це потребувало більш жорсткого планування графіку руху, швидкого збирання вранці, економії часу під час зупинок на привали через короткий світловий день. Проте у вересні на великих висотах вже можливе випадання снігу, суттєві заморозки, тому слід приділяти пильну увагу до добору особистого спорядження, особливо одягу. В нашому випадку, ніяких суттєвих знижень температури чи заметілей не було, але перед перевалом Ацунта (3530) ми таки потрапили під град, щоправда вже сидячі у наметі.

Всі складні перевали ми проходили в правильному напрямку, адже на нашу думку перевали Садзелісгеле, Ацунта та Арсіян в протилежному напрямку проходити було б тяжче. Крім того, похід завжди приємніше закінчувати на морі, адже залишається час для прийняття морських процедур.

За наявності дешевих авіаквитків звичайно краще обирати мультипереліт Київ-Тбілісі-Батумі-Київ, але в нашому випадку найдешевшим варіантом був переліт Київ-Кутаїсі-Київ авіакомпанією МАУ, тим паче за правилами цієї компанії велосипеди можна провозити в якості основного багажу, якщо їх вага не перевищує 23 кг. Трансфер Кутаїсі-Тбілісі та Батумі-Кутаїсі було подолано за допомогою приміських електричок з вартістю 4 та 2 ларі відповідно (тобто 2,5 дол. у сумі).

Більшість харчів закупляли по місцю, з України везли лише сушені овощі (морква, картопля, буряк, капуста та ін), а також м'ясо у салі за рецептом Лебедєва А. та сушену рибу, що була куплена у супермаркеті.

Бюджет на 1 особу (як для 25 днівної подорожі – дуже малий):

  1. Авіаквитки Київ-Кутаїсі-Київ, 4425 грн. або 180 дол.
  2. Витрати в Грузії 90 дол. (переважно харчування, декілька обідів у
    кафе-ресторанах, закупівля сувенірів додому та десь по 2 літри
    бензину на особу) з урахуванням трансферу на електричках 2,5 дол.
  3. Витрати у Туреччині 20 дол. (харчування та кафе)
  4. Закупівля харчів в Україні – 292 грн. або 13 дол.
  5. Страхування – 418 грн. або 19 дол.
    Разом: 322 дол.
comments powered by Disqus

Author: LW

Date: 2015-09-06

Country: Georgia Turkey

Location: Grater Caucasus mountains Lesser Caucasus mountains

Category: Bike travels

participants